coutellerie.pl

Blog tematyczny związany z szeroko pojętą kuchnią.

StylŚwiatowe kuchnie

Zasady savoir vivre przy stole

Zasady savoir vivre przy stole

Przestrzeganie paru podstawowych zasad savoir-vivre jest bardzo istotne. Warto dowiedzieć się, czego nie wolno, a co wolno robić w trakcie spożywania potraw. Dobrze też dowiedzieć się, jak ułożyć sztućce.

Savoir vivre przy stole

Każdy powinien pamiętać o tym, że podczas jedzenia lewą rękę trzyma się na krawędzi stołu, z lewej strony talerza, a w prawej należy trzymać łyżkę bądź widelec. Sztućce należy podnosić do ust, nie opierając przy tym łokcia o stół. Jest to jedna z zasad savoir vivre. Co więcej, niezalecane jest pochylanie się nad talerzem w czasie jedzenia. Trzeba przede wszystkim utrzymywać prostą postawę ciała. W każdym przypadku jedzenie trzeba spożywać powolnie. Nie można wkładać do ust zbyt dużych kęsów, co niestety jest powszechnym błędem. Niedopuszczalne jest również zbyt głośne spożywanie posiłków, czyli na przykład mlaskanie. Zasady savoir vivre istnieją od wielu lat. Jedną z nich jest to, że nie powinno się podczas posiłku wstawać od stołu. W przypadku, gdy celem jest sięgnięcie po potrawę bądź pieczywo stojące daleko od nas, należy poprosić o pomoc naszego sąsiada. Taka zasada savoir vivre jest respektowana w Polsce od wielu lat. Trzeba też pamiętać o tym, iż nie wolno sięgać ręką przed kimś ani też podawać innej osobie półmiska przed sąsiadem, co jest niestety powszechnym błędem. W takiej sytuacji najlepiej przeprosić konkretną osobę i podać półmisek za jej plecami bądź poprosić ją o dalsze podanie naczynia z jedzeniem.

Savoir vivre

Nie każdy pamięta o wszystkich zasadach savoir vivre. Jedną z nich jest to, że podczas nakładania jedzenia z półmiska, należy wziąć pierwszy kawałek z brzegu. Szukanie po całym półmisku właściwego dla nas kawałka jedzenia jest nieodpowiednim zachowaniem. Należy pamiętać też o tym, iż niewskazane jest nakładanie jedzenia z półmiska swym widelcem, nożem czy łyżką. Do tego celu przeznaczone są osobne sztućce. Bardzo ważną zasadą savoir vivre jest to, że nasz talerz przez cały czas spożywania jedzenia musi stać na swym miejscu. Niedopuszczalne jest podnoszenie do go ust, a także zbliżanie się do półmiska bądź misy do serwowania.

Jak ułożyć sztućce

Sporo osób zastanawia się, jak ułożyć sztućce. Warto wiedzieć o tym, że łyżki oraz widelce przeznaczone są do nakładania potraw oraz wkładania kęsów do ust. Natomiast noże przeznaczone są do krojenia potraw, ale też do pomocy w nabieraniu potrawy na widelec. Obok talerza zawsze powinien znajdować się cały komplet sztućców. Po prawej stronie ma się znaleźć nóż z ostrzem skierowanym w stronę talerza. Z lewej strony ma znajdować się widelec skierowany ku górze oraz łyżka do zupy. Jeżeli celem jest przerwa w jedzeniu, widelec należy położyć na talerzu na godzinę ósmą, a nóż na godzinę czwartą. Trzeba pamiętać jednak o tym, że przy takim ułożeniu zęby widelca nie mogą stykać się z ostrzem noża, co jest częstym błędem. Jeżeli potrawa była pyszna, sztućce trzeba położyć poziomo na talerzu w takiej formie, żeby zęby widelca oraz ostrze noża zostały skierowane w prawą stronę.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *