coutellerie.pl

Blog tematyczny związany z szeroko pojętą kuchnią.

KuchniaŚwiatowe kuchnie

Popularne potrawy kuchni azjatyckiej – co warto wiedzieć?

Popularne potrawy kuchni azjatyckiej – co warto wiedzieć?

Jak można łatwo zauważyć, w ciągu kilkunastu ostatnich lat nastąpił znaczny wzrost popularności kuchni azjatyckiej w Polsce. Uczymy się nowych smaków, poznajemy je i co najważniejsze doceniamy. Warto więc dowiedzieć się, jakie są ciekawe i popularne potrawy kuchni azjatyckiej w Polsce.

Różne smaki Azji

Od czego należy rozpocząć poznawanie azjatyckiej kuchni? Na samym początku dowiedzieć się trzeba, że jest to niezwykle zróżnicowana i pełna smaków kuchnia, która w zależności od regionu może się znacznie różnić. Jakie są zatem najpopularniejsze jej odmiany?
Jak można się domyślić, zdecydowanie najlepiej poznana jest kuchnia chińska, lecz równie popularna jest japońska. Oprócz tego wspomnieć w tym wypadku trzeba o potrawach pochodzących z Tajlandii, Wietnamu, Korei, Kambodży czy też Singapuru.

Popularne dania z poszczególnych krajów Azji

Jak więc widać zakres geograficzny kuchni azjatyckiej jest naprawdę bardzo szeroki. Czy ma to swoje odzwierciedlenie w konkretnych potrawach? Jak się okazuje zdecydowanie tak, co można łatwo zaobserwować np. w używanych do ich powstawania składnikach.
Do najpopularniejszych i najlepiej poznanych w Polsce dań z Chin z całą pewnością zaliczyć trzeba kaczkę po pekińsku, pierożki wonton, czy też klasyczne sajgonki. Cechą charakterystyczną wszystkich tych potraw jest to, że powinno się je wykonywać na specjalnej patelni o zaokrąglonym kształcie, czyli woku.
Jeśli chodzi o potrawy pochodzące z Japonii, to z całą pewnością każdy doskonale zna klasyczne sushi. Jest to szczególna potrawa, która uważana jest za jedną z najbogatszych pod względem smaków. Rolki sushi mogą być wykonane z najróżniejszych składników, co gwarantuje ogromne możliwości smakowe. Co jednak bardzo ciekawe, kuchnia japońska to także bardzo interesujące zupy. Jedną z najlepiej poznanych jest miso-shiru, która wykonywana jest na bazie soi i ryżu. Oprócz tego wspomnieć trzeba o licznych bulionach rybnych.
Ostatnią rewelacją kuchni azjatyckiej wśród Polaków są z całą pewnością potrawy pochodzące z Tajlandii. Charakteryzuje się ona bardzo intensywnym smakiem i dużą ostrością. Jako ciekawostkę warto podać, że to właśnie potrawy z tego kraju uważane są za najpikantniejsze w całej azjatyckiej kuchni, a jednocześnie jedne z najsmaczniejszych na świecie. Bezapelacyjnie każdy zna potrawę o nazwie Pad Thai, czyli flagowy posiłek z tego kraju. Jest to smażony makaron, który podawany może być z dodatkiem cukru palmowego, sosu rybnego lub fasoli mung. Jest to ikoniczna potrawa, którą można nabyć dosłownie wszędzie. Znaczy ona tyle dla mieszkańców tego kraju, co bigos dla nas.

Czy warto poznawać azjatycką kuchnię?

Jak więc widać po powyższym opisie, potrawy pochodzące z Azji to coś zdecydowanie bardziej atrakcyjnego niż zwykły ryż, z którym ta kuchnia wielu osobom się kojarzy. Bogactwo smaków, ogromne możliwości tworzenia najróżniejszych kompozycji i zestawianie produktów powoduje, że to właśnie kuchnia azjatycka uważana jest za najbardziej zróżnicowaną. Zdecydowanie warto ją odkrywać i próbować nowych propozycji.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *