coutellerie.pl

Blog tematyczny związany z szeroko pojętą kuchnią.

Kuchnia

Jak zrobić burgery, z jakich składników?

Jak zrobić burgery, z jakich składników?

Obecnie nie ma problemu z zakupem burgera. Wystarczy udać się do restauracji serwującej dania typu fast-food. Można także kupić gotowego burgera w supermarkecie i podgrzać go w piekarniku lub nawet w kuchence mikrofalowej. Oczywiście tego typu jedzenie bardzo często nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowym żywieniem, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu czegoś smacznego. Nie ma w tym niczego skomplikowanego. Potrzebnych będzie zaledwie kilka składników.

Jak zrobić mięso do burgerów?

W burgerach niezwykle istotne są oczywiście kotlety, najczęściej z mielonej wołowiny. Muszą być obiad właściwie przyprawione i obrobione termicznie. Mięso może zostać usmażone lub zgrillowane. Niektórzy pieką je nawet w piekarniku. Jak widać, opcji do wyboru jest wiele, oczywiście nie można zapomnieć także o bułce, warzywach i sosach. Wszystko to ma ogromne znaczenie i składa się na burgera. Do przygotowania tego popularnego dania należy mieć wołowinę, cebulę, sól i pieprz, bułki do burgerów, pomidora, żółty ser, ogórki kiszone, sałatę. Ilość poszczególnych składników jest oczywiście kwestią indywidualną, w zależności od tego, jak wiele ktoś chce zrobić burgerów.

Do mielonego mięsa wołowego dodaje się posiekaną cebulę. Do tego wbija się jeszcze jajko, po czym doprawia solą i pieprzem. Całość należy dokładnie wymieszać. Oczywiście można dać także inne przyprawy, są nawet specjalne mieszanki do mięsa na burgery. Następnym krokiem będzie podzielenie masy na kilka części tej samej wielkości. Z każdej będzie wyrabiany kotlet, którego należy rozpłaszczyć na grubość mniej więcej 2 cm. Można usmażyć mięso na patelni lub zrobić w grillu elektrycznym. Wystarczy po 3 minuty z każdej strony i burgery będą gotowe. Pamiętać należy o tym, aby kotlety nie były obrabiane termicznie przez zbyt długi czas. Właściwy stopień wysmażenia ma ogromny wpływ na konsystencję i walory smakowe mięsa. Kolejną kwestią staje się nieprzesadzanie z ilością przypraw.

Jak zrobić burgery, aby były smaczne i zdrowe?

Przed włożeniem kotleta do bułki warto ją najpierw podpiec w piekarniku przez kilka minut. Pamiętać należy o tym, aby bułki były wystarczająco duże. W przeciwnym razie nie będzie można do nich włożyć zbyt wielu dodatków i będą wypadać podczas jedzenia. Pieczywo należy wybierać świeże. Ma być też relatywnie miękkie, lekko chrupiące z wierzchu. Nie może się kruszyć. Układanie produktów zaczyna się na dolnej części bułki od sera, następnie przychodzi pora na plaster pomidora, sałatę. Potem co daje się kilka plastrów ogórka.

Na koniec umieszcza się kotleta, następnie kolejny plaster żółtego sera, sałatę i cebulę. Nie można zapomnieć także o czymś niezwykle istotnym, czyli o sosie. Właśnie bez niego burger nie będzie aż tak smaczny. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, można także zdecydować się na sos tatarski. Wiele osób bardzo chwali sobie sos 7 wysp. Jeśli ktoś nie ma tego w domu, to zawsze może posiłkować się majonezem i ketchupem. Osoby nielubiące sałaty lodowej mogą śmiało zdecydować się na rukolę. Świetnie sprawdzą się także świeże zioła, przykładowo bazylia i oregano.

Udostępnij