Wiele osób poszukuje pomysłu na szybkie oraz proste do przygotowania danie z makaronem. Istnieje wiele ciekawych inspiracji na domowy obiad, który nasyci, a ponadto posmakuje praktycznie każdej osobie. Warto postawić między innymi na makaron ze szpinakiem. Mowa tutaj o bardzo smacznym i zdrowym daniu. Trzeba tylko znać przepis i zakupić wszystkie niezbędne składniki.
Dlaczego warto jeść makaron?
Makaron jest źródłem węglowodanów, a w szczególności skrobi. Zawiera witaminy z grupy B, a ponadto minerały. Co więcej, jest jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Istotne jest to, żeby danie z makaronem było właściwie zbilansowane. Przede wszystkim musi dostarczać zdrowych tłuszczów, porcji białka, a ponadto błonnika. Warto zauważyć, że makaron można podzielić ze względu na kształt, a ponadto na sposób przygotowania. Co ciekawe, najpopularniejszy jest makaron z pszenicy durum. Można go zakupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Popularny jest też makaron z mąki pełnoziarnistej. Jest najzdrowszy, ma wiele błonnika, a ponadto cennych dla ludzkiego zdrowia minerałów. Nie można też zapomnieć o makaronie z mąki ryżowej. Jest on lekkostrawny, bez tłuszczu, za to ze znaczną ilością białka.
Co można zrobić z makaronu?
Bardzo dużo osób poszukuje pomysłu na obiad z makaronu. Warto postawić na makaron penne ze szpinakiem, fetą, a ponadto z pomidorkami koktajlowymi. Jest to przepyszne danie, które powinno przypaść do gustu każdej osobie. W przypadku, gdy nie posiada się świeżego szpinaku, z powodzeniem można zastąpić go szpinakiem mrożonym. Zamiast pomidorków koktajlowych bardzo dobrze powinny sprawdzić się też pomidory suszone z zalewy. Czas przygotowania całego dania wynosi około 25 minut. Mowa tutaj o porcjach dla dwóch osób. Trzeba skompletować:
– 200 g makaronu penne
– 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
– 50 g masła
– duży ząbek czosnku
– 250 g sera feta
– łyżeczkę oregano
– 30 g startego parmezanu
– kilka pomidorków koktajlowych
– garść pestek z dyni.
Makaron należy gotować według przepisu umieszczonym na opakowaniu. Na suchą patelnię należy włożyć szpinak i poddusić do miękkości. Ząbek czosnku trzeba obrać i zetrzeć na tarce. Do szpinaku najlepiej dodać masło oraz czosnek i poddusić przez parę minut. Pestki z dyni należy podprażyć na suchej patelni. Przecedzony makaron trzeba wrzucić do szpinaku i całość wymieszać. Gotowe porcje warto posypać startym parmezanem oraz pestkami z dyni.
Jak zrobić makaron z serem?
Makaron z serem jest prosty do przygotowania, a ponadto bardzo smaczny. Wodę należy zagotować w garnku i lekko posolić. Kolejno trzeba wsypać makaron do wrzącej wody i ugotować. Należy go mieszać co parę minut. Masło rozpuścić trzeba na patelni, stosując do tego średnią temperaturę. Warto dodać nieco soli, pieprzu oraz mąki. Kolejno powoli dodaje się trochę mleka, jednocześnie mieszając do uzyskania gładkości. Na samym końcu należy dodać nieco sera do takiej mieszaniny i trzeba mieszać, aż ser się roztopi. Makaron podaje się na ciepło.